Výbrusy polodrahokamov majú svoj význam

Isto ste si všimli, že predávané polodrahokamy sa líšia svojím tvarom aj výbrusom. Niektoré si môžete kúpiť ako drobné lámané kúsky, iné zložito zbrúsené, ako bývajú diamanty. Rozdiel v úprave polodrahokamu závisí od jeho štruktúry, ale aj od jeho ďalšieho použitia a estetiky.

Polodrahokamy sa zvyčajne z prírody získavajú ťažbou, preto je ich prvotný tvar veľmi nerovnomerný. Aby sa dali použiť na výrobu šperkov, je potrebné upraviť ich do požadovaného tvaru. Niektoré z polodrahokamov sa však dnes už dajú vyrobiť synteticky alebo im príroda nadelila podobu, ktorá si nevyžaduje ďalšie zásahy. Do tejto skupiny patria napríklad perly či koraly.

Leštenie vs. výbrus

Pri úpravách polodrahokamov sa veľký dôraz kladie na to, aby ich potenciál nevyšiel nazmar. Preto ak majú zaujímavý tvar, stačí ich len vyhladiť leštením. Takto upravené bývajú aj väčšie kusy, ktoré sa dajú použiť ako dekoračné prvky alebo na liečbu. Menšie, zvyčajne lámané a vyleštené kúsky, sa používajú napríklad na výrobu náhrdelníkov či náramkov. Lámané polodrahokamy pôsobia v šperkoch veľmi naturálne a vďaka vyhladenému povrchu neškriabu. 

Zatiaľ čo leštením sa kameň zbaví ostrých hrán a zjemní sa jeho vzhľad, výbrus rozhodne o jeho lesku. Skúsený šperkár dokáže presne určiť, aké zabrúsenie je pre daný polodrahokam vhodné, aby vynikol potenciál kameňa a ten získal na hodnote. Pri tom môže daný polodrahokam prísť až o polovicu zo svojej pôvodnej veľkosti, to však na úkor dokonalého kúska, ktorý bude vhodný napríklad na osadenie do šperku.

Každý výbrus je iný

Jedným z najznámejších tvarov, do ktorých sa zabrusujú polodrahokamy, je kabošon. Jeho podstatou je to, že kameň má jednu stranu plochú, aby bolo možné osadiť ho do plochého lôžka. Vrchná strana kameňa môže byť nahladko vyleštená alebo zabrúsená na viacero políčok. Tento výbrus sa často používa napríklad na úpravu opálov, mesačných kameňov alebo ónyxu.

Ak šperkár chce nechať vyniknúť farbu kameňa, zvolí takzvaný step cut. Tento štvorcový výbrus má po oboch stranách kameňa jednu veľkú obdĺžnikovú plôšku, ktorú lemujú ďalšie obdĺžnikové plôšky, vždy zarovno s niektorou zo strán najväčšieho políčka.

ÓnyxVýbrusy polodrahokamov

Zložité výbrusy pre krásny lesk

Notoricky známym výbrusom je briliant cut. Typické zabrúsenie diamantov má kruhový tvar, na jednej strane postupne zrezaný až na plochú plôšku, na druhej strane zakončený špicom. Podobným, ale o niečo zložitejším je divine cut s väčším množstvom drobných plôšok navrchu kameňa. Vďaka nim sa na kameni krásne láme svetlo a vytvára mnoho odleskov. Zaradiť k nim môžeme aj eight cut, ktorého špic je tvorený ôsmimi trojuholníkovými plôškami a navrchu má osemuholníkovú plochu, ale tiež old mine cut so štvorcovým tvarom.

Výbrusov, ktoré zabezpečujú, že sa od drahokamu odráža svetlo, je niekoľko. Patrí k nim obdĺžnikový ceylon cut so skosenými hranami či rose cut s množstvom drobných trojuholníkových plôšok, ktorý sa často používa na zabrúsenie granátov. Checkerboard cut je výbrus pripomínajúci šachovnicu a Barion cut má namiesto veľkej hladkej plôšky navrchu drobné trojuholníky poskladané do tvaru hviezdy.

PolodrahokamVýbrus polodrahokamu

Tvarov je niekoľko

Tak ako výbrusy, môžu sa líšiť aj tvary jednotlivých polodrahokamov. Okrem klasických kruhových a oválnych to môže byť tvar slzy, ktorý sa po anglicky nazýva pear (tzn. hruška). Obľúbeným je tiež tvar srdca či marquise tvar, známy tiež pod názvom navette. Ten je úzky, pozdĺžny a na oboch koncoch ukončený špicom.

Obdĺžnikových a štvorcových tvarov je hneď niekoľko, každý sa pritom od ostatných odlišuje pomerom strán. Briolette tvarom pripomína slzu, ale je o niečo užší. Radiant je nazývaný aj hybridným tvarom, pretože spája štvorcové línie a žiarivosť kruhového kameňa. A posledným z tvarov je trilliant, inak povedané trojuholníkovitý výbrus so zaoblenými vrcholmi.